Menu

30 minutters iPad om dagen bør være max

oktober 17, 2017 - Nyheder
30 minutters iPad om dagen bør være max

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Du kender uden tvivl godt det med, at du kan komme til at sidde flere timer og kigge på Facebook, Instagram, Snapchat og mange andre sociale medier, uden egentlig at have læst noget men bare spildt tiden. I så fald er du i hvert fald som mange andre vokse og og børn her i landet. Der er mange meninger om, hvorvidt vores brug af sociale medier og lignende er skadelige, og om de gør og mere eller mindre sociale, og der findes naturligvis ikke et endegyldigt svar. En ting er dog rimelig sikkert, og det er, at vi alle vi have bedst af at få hovedet lidt væk fra skærmene fra tid til anden og kigge op og leve i nuet.

Hvad med børnene ?

En ting som man nok til betegne som lidt mere kritisk, er når det kommer til vores børn. I takt med at tablets og iPads er blevet hvermandseje, er det noget der findes i alle familier, og noget som børnene meget hurtigt vænner sig til, og det er langt fra et sjældent syn at se en to-årig betjene en iPad i lige så sikker stil som var det et par legetøjsbiler.

iPads og lignende har efterhånden været fremme i en del år (den første kom i 2010), alligevel har de ikke været fremme så længe, at der er lavet kæmpe store studier om hvilken effekt de har for vores børns udvikling. Der er dog netop blevet offenliggjort et nyt større studie 900 børn er blevet fulgt fra 2011 til 2015, og resultatet er for mange måske en smule skræmmende. Det viste nemlig, at børn der er omkring halvandet til to år ikke bør bruge mere end 30 minutter om dagen ved en skærm.

Ved længere brug er der nemlig en risiko for at barnet udvikler sit sprog langsommere/senere. Undersøgelsen viste, at der var mange der udtalte tingene dårligere og kunne færre ord en jævnaldrene, der ikke overskred de 30 minutter eller slet ikke brugte iPads og smartphones.

Det er dog naturligvis et svært studie af mange grunde, ikke mindst fordi der ikke tages højde for, at det også kan have nogle gode egenskaber i forhold til udviklingen at man bruger en iPad. Undertegnede vil argumentere for, at for meget brug naturligvis er meget problematisk. Det handler dog i høj grad om hvad det er tiden med skærmene bliver brugt på, er det hjernedød underholdning på Youtube, eller er det lidt mere lærerige ting som Ramasjang eller små apps med spil med puslespil og lignende.

Børn spejler sig

En ting der er meget vigtig at huske på, er at vores børn spejler sig i os. Sidder vi alt for meget med vores telefoner eller iPads, vil det være meget svært at forklare de små, at de ikke må gøre det samme, da det er skadeligt for dem. Så uanset om du er forældre eller ej, så tænk over det, kig lidt mere op, dét skader helt sikkert ikke nogen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *